Konjugoitu linolihappo eli CLA - uskomattoman tehokas painonpudotuksessa!

07.12.2020

CLA on lyhenne englanninkielen sanasta Conjugated Linoleic Acid (suomennettuna konjugoitu linolihappo). CLA:ta käytetään maailmanlaajuisesti laihdutusvalmisteena ja se onkin tiedettävästi ainoa terveellinen transrasvahappo. Sen vaikutukset tunnetaan laajalti painonpudotuksen suhteen.

Mitä on CLA?

CLA on yhteisnimike linolihapon (omega-6) johdannaisille. Ravinnosta löytyy yhdeksää erilaista CLA:ta ja sitä esiintyy eniten maitotuotteissa, lampaan, siipikarjan ja naudan lihassa sekä kananmunissa ja hyvin pieninä määrinä sitä on myös mm. kaloissa ja katkaravuissa. Maito- ja muut meijerituotteet sisältävät runsaasti CLA:ta. Ihminen ei valmista itse elimistössään CLA:ta, joten sitä on ehdottomasti saatava muualta aivan kuten muitakin välttämättömiä rasvahappoja, vitamiineja sekä hivenaineita. Keskimääräisesti CLA:ta saadaan ravinnosta 150mg vuorokaudessa. Ongelmalliseksi nouseekin usein liian vähäinen CLA:n saanti, sillä mm. painoa pudottaessa syödään kevyemmin ja tätä myötä useammat jättävät juustot ja muut meijerituotteet ravinnostaan vähäisiksi. 

Miten CLA toimii rasvanpoltossa?

Tutkijat päättelevät, että CLA lisää lipolyysiä eli rasvan hajoamista sekä rasvahappojen palamista, jolloin rasvakudosta vähenee. CLA siis ilmeisesti vähentää kehon rasvan määrää estämällä lipaasientsyymiä, jolloin kaikki ravinnosta saadut rasvat eivät imeydy kokonaisuudessaan vaan osa poistuu elimistöstämme. CLA tehostaa täten myös lihasmassan kasvua, jolloin rasva kehossa vähenee vaikka paino ei radikaalisti laskisikaan. Kuitenkin CLA:n käytön myötä vartalo kiinteytyy. CLA:n hyvät vaikutukset alkavat vaikuttaa aineenvaihdunnassa välittömästi, mutta saadakseen näkyviä muutoksia kehossa muutokset alkavat selkeästi näkyä noin 6-8 viikon käytön jälkeen. Koska on todettu, että CLA:ta on vain ravinnon rasvassa, on perusteltua nauttia sitä lisäravinteen muodossa. Runsaasti rasvaa sisältävissä meijerituotteissa CLA:ta on noin 7 mg rasvagrammaa kohden, jolloin vuorokauden aikana meidän pitäisi syödä noin 580 grammaa sellaista rasvapitoista ravintoa, jossa on runsaasti CLA:ta. Tämä tarkoittaisi lähes 5200 kcal energiamäärää päivässä, jota tavallisesti ihminen ei pysty kuluttamaan päivän aikana eli lihomista varmasti tapahtuisi.

Tutkimuksissa on käytetty annoksia vaihtelevasti 1-6,8 grammaan päivässä ja tutkimukset ovat osoittaneet, ettei yli 3,4 gramman vuorokausiannostuksista ole havaittavissa mitään lisävaikutuksia esimerkiksi kehon rasvamassaan. Terveydelle haitallisia vaikutuksia ei CLA:n käytöstä ole havaittu.

Käytätkö sinä jo CLA:ta?